Navdihujoča Susan Boyle

Verjetno je bolj malo takih, ki še niso slišali za Susan Boyle, britansko pevko, ki je pred kratkim zaslovela v televizijskem šovu Britain’s Got Talent. Kar jo je izstrelilo v orbito (zdaj že) svetovne razpoznavnosti, je pravzaprav zgodba o grdem račku. Sicer se da na dolgo in široko debatirati o tem, ali je bila Susan res izvirno presenečenje, ali pa so producenti šova točno vedeli, kako jo bo publika sprejela in so vse skupaj inscenirali. V preteklih nekaj tednih smo izvedeli tudi to, da je Susan že leta, kaj leta – desetletja, vadila petje pod vodstvom pevskih mojstrov in zato nekako ne more biti tak čudež, kot se jo predstavlja. Pravzaprav je “čudež” bolj to, kako da doslej (ženska ima vendarle že 47 let) še ni bila “odkrita” kot talent in je nihče ni resneje angažiral. Sicer pa je bilo o vsem tem že marsikaj in marsikje napisanega, zato tovrstnih misli na tem mestu ne mislim nadalje razpredati. Kogar zanima ta plat njene predstave, si lahko takšne in drugačne komentarje poišče bodisi na YouTubu, raznih blogih in celo v mainstream medijih. Razlog, zakaj se Susan Boyle pojavlja kot osnova za članek na tem spletišču, pa je nekaj povsem drugega.

Kontrast med drugim in tretjim vidikom

Te spletne strani se ukvarjajo predvsem z razmišljanjem o drugem vidiku, konceptu oziroma kozmičnem arhetipu, ki se odraža v vseh stvareh. V ta namem je bila na tem spletišču objavljena serija uvodnih člankov, ki teoretično pojasnjujejo kaj so prvi, drugi in tretji vidik. A nobena teorija ni tako jasna in razumljiva kot kakšen primer iz resničnega življenja. In Susan Boyle je ravno tak, odličen primer, ki ga potrebujemo za ilustracijo drugega vidika. Pravzaprav ne gre le za ilustracijo drugega, temveč za ilustracijo kontrasta med drugim in tretjim vidikom. Namreč, dostikrat je težko objasniti kaj drugi vidik pravzaprav je, ga je pa nekoliko lažje pojasniti s tem, kaj drugi vidik ni. In pri Susan Boyle se to odlično vidi.

Če si še niste, si morate obvezno ogledati posnetek njenega nastopa v oddaji Britain’s Got Talent na YouTubu (lahko tudi kliknete na sliko spodaj). Njen nastop je res treba vsaj enkrat videti, sicer se ne da razumeti njenega fenomena, niti nadaljnjega razmišljanja v tem prispevku. V stolpcu ob njeni sliki pa si lahko preberete besedilo pesmi, ki jo je ob tej priložnosti zapela.

I dreamed a dream in time gone by
When hope was high,
And life worth living
I dreamed that love would never die
I dreamed that God would be forgiving.

Then I was young and unafraid
When dreams were made and used,
And wasted
There was no ransom to be paid
No song unsung,
No wine untasted.

But the tigers come at night
With their voices soft as thunder
As they tear your hopes apart
As they turn your dreams to shame.

And still I dream he’ll come to me
And we will live our lives together
But there are dreams that cannot be
And there are storms
We cannot weather…

I had a dream my life would be
So different from this hell I’m living
So different now from what it seems
Now life has killed
The dream I dreamed.

Susan Boyle med nastopom v oddaji Britain's Got Talent

Pri Susan Boyle je najbolj fascinantno to, da se njen drugi in tretji vidik  tako zelo razlikujeta. Tretji vidik, njena pojavnost, je, milo rečeno, neprivlačna. Slika zgoraj nič ne laže, objektivno gledano je Susan prav taka – malce v letih, z nekaj odvečnimi kilogrami in precej britanskim obrazom (obenem se Britancem opravičujem za tale evfemizem). Ko so jo tik pred nastopom povprašali po nekaterih osnovnih osebnih podatkih, so tudi njeni odgovori potrjevali njeno nerodnost. A ko je začela peti…

Ko je začela peti, je na dan prišel, kaj prišel, izbruhnil njen drugi vidik, njena notranjost, njena subjektivnost, tisto nekaj, kar se skriva izza njene pojavnosti. In ta je prečudovit, ljudje v publiki so v trenutku padli pod njen urok: najprej so onemeli, po nekaj sekundah pa so skočili pokonci in sledile so stoječe ovacije. Kako seveda ne bi, Susan je zapela takorekoč perfektno izvedbo vokalno precej zahtevne pesmi iz mjuzikla Les Miserables (Nesrečniki), pesmi, katere besedilo verjetno ne govori o nikomur drugemu bolj kot ravno o njej. Susan je pela o sebi, a hkrati o vseh nas. Na presunljiv, ganljiv način. In to se je dotaknilo srca vseh, ki so jo slišali.

Drugi vidik v vseh nas

Kaj več o Susaninem nastopu sploh ni mogoče reči. Pravzaprav je vso opisovanje njenega nastopa v bistvu le tretjevidično analiziranje, ki se ne more približati izkušnji občutenja, ko človek posluša njen nastop. Drugi vidik Susan Boyle, tisto, kar je izrazila v svojem nekajminutnem nastopu je nekaj neopisljivega, tako kot je neopisljiv drugi vidik vseh nas. Le neposredna izkušnja lahko preda njegovo kvaliteto, le neposreden dotik enega srca z drugim.

In ravno v tem je problem pisanja o drugem vidiku. Težko ga je opredeliti z besedami, ker ne gre za nekaj objektivnega, temveč za subjektiven odnos do nečesa ali nekoga. Tudi kadar je govora o drugem vidiku družbe (solidarnosti, pravičnosti, sočutju) se dostikrat opotekamo z besedami, ker želimo izraziti to, kar je neizrazljivo. Podoben problem imajo religije, ko skušajo z bolj ali manj zapletenimi zgodbicami in parabolami prikazati idejo drugega vidika. Naprimer krščanstvo je religija, ki se imenuje po Kristusu, figuri, katerega ime simbolizira drugi vidik na kozmičnem nivoju (univerzalna ljubezen). Izrazi, ki jih običajno uporabljamo za to, da poimenujemo drugi vidik v ljudeh, so dostikrat izposojeni ravno iz religijskih besedišč. Tako govorimo o duši človeka, pa tudi o srcu, ljubezni in dobroti. Posledica obstoja duše/srca/drugega vidika pri ljudeh pa so ravno medčloveški odnosi, bodisi v ožjem krogu, kot sta družina oz. sorodstvo, ali pa v širšem, kot sta država ali celotno človeštvo. Ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, pa drugi vidik kroji naše življenje. Drugi vidik je namreč temelj človeštva.

Susan Boyle nas tako na šokanten način opominja, da nekje v nas, globoko izpod tretjega vidika, naše pojavnosti, sije majhna lučka drugega vidika, naša duša. Prav ta duša, tako kot v Susan Boyle, tudi v nas tli in čaka na priložnost, da se izrazi v vsej svoji veličini.

zvezda Susan Boyle

Hvala, Susan, da si nas navdihnila.  Želimo ti veliko uspeha pri nadaljnji pevski karieri!

3 komentarji na "Navdihujoča Susan Boyle"

 • ni lepa zenska ampak glas ima prelep

 • sijalka

  Pozdrav,
  sicer po treh letih od dogodka, a ko sem brala gornji tekst, sem imela ponovno kurjo polt.
  Njen nastop sem si ogledala več desetkrat, vedno mi je privabil solze v oči, še več, solze so lile … Predvsem pa notranji dotik, res prebuja srce in na fb sem objavljala kot najbolj inspirativni nastop zame.
  Sedaj pa berem to stran in zvem, kaj se je dogajalo z menoj ob poslušanju in gledanju Susan B.
  Pravi zaklad, da sem odkrila stran Drugi vidik.si … Hvala in pozdrav !

Napiši komentar

 

 

 

Uporabiš lahko sledeče HTML oznake

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>